Динамічне освітлення. Як Salateira Dubai працює одночасно в п’яти концепціях

13.09.2017

Кожен ресторатор хоче максимально заповнити свій заклад відвідувачами протягом усіх годин його роботи, щодня. Проте найчастіше ресторан для романтичних вечерь не дуже зручний для бізнес сніданків або обідів, навіть якщо в меню є спеціальна пропозиція бізнес ланчу. Ресторан, який відмінно підходить для обідньої перерви, відвідувачі не надто шанують у вечірній час для відпочинку або романтичного побачення. Чи може ресторан бути комфортним для легкого ранкового пробудження і отримання заряду енергії на цілий день, швидкого і ситного ланчу, пізнього бізнес обіду і, звичайно, для вечірнього романтичного лаунжу?

Якщо розібратися, в чому ключова відмінність цих чотирьох ресторанів, то завдання не виглядає таким вже складним. Людський мозок все зводить до спрощених асоціативних схем, які формуються нашими відчуттями – зором, слухом, нюхом і дотиком. Ключовим у даному випадку є зір. Через зір формується асоціація навколишнього простору в ресторані з часом доби і подальше налаштування всіх систем організму, в тому числі швидкості обміну речовин. Якщо навколишнє середовище буде асоціюватися з вечірньою атмосферою, обмін речовин сповільниться, якщо з полуднем, обмін речовин буде інтенсивно прискорюватися.

На сприйняття навколишнього простору впливає освітлення.

Саме воно формує світлову сцену ранку, полудня і вечора. Вранці світло м’яке і нейтральне, до обіду воно стає яскравішим, його інтенсивність і кількість збільшуються. До вечора інтенсивність і кількість світла зменшуються, воно стає більш м’яким і теплим. Багато тисяч років розвитку мозку людини сонце і вогонь служили єдиними джерелами світла. У результаті, зміна часу доби стала джерелом формування асоціативних шаблонів світлових сцен і налаштування під них процесів вироблення певних гормонів і нейромедіаторів, які контролюють фази біологічної активності і спокою.

Більшості ресторанів вдається вирішити задачу ефективної побудови однієї зі світлових сцен і отримати відмінний ефект в певний час доби. Для залучення відвідувачів в інший час найчастіше вдаються до різних маркетингових інструментів, але їх ефективність не відповідає очікуванням. Якщо світлова схема ресторану відповідає вечору, після бізнес-ланчу відвідувачі відчувають дискомфорт у животі, їх хилить до сну, на кілька годин знижується продуктивність праці. Це відбувається через формування гормонального фону і швидкості обмінних процесів організму, що готується до сну. Обмін речовин в організмі сповільнюється, тому відчувається дискомфорт у животі. Ресторан таку невідповідність може відчути через збільшення терміну перебування в залі відвідувачів, при цьому середній чек не збільшується. Оборотність відвідувачів в залі падає без фінансового результату.

Побудувати різні світлові сцени можна за допомогою системи динамічного освітлення гостьової зали, що здатне імітувати світлові схеми різного часу доби. Така система успішно застосовується кращим українським брендом ресторанів здорового харчування SALATEIRA, який відкрив в серпні 2016 року в Дубаї свій перший ресторан за межами України.

У цьому ресторані успішно впроваджена унікальна система динамічного освітлення, яка  забезпечує 7 різних світлових сцен для створення комфорту відвідувачів протягом усього дня. Системою також передбачені дві технічні сцени для легкого та генерального прибирання. Система працює автономно, і перемикання світлових схем відбувається в автоматичному режимі.

Ця система освітлення забезпечує одному закладу 5 ресторанних концепцій для різних приводів. Вона включає такі світлові сцени: легке ранкове пробудження (сніданок 08:00-12:00), стимуляція (обід 12:00-15:00), збереження енергії (пізній обід 15:00-17:00), легкий відпочинок (вечеря 17:00-20:00), лаунж релакс (пізня вечеря, вечірній коктейль 20:00-23:00). Устаткування в ресторані підтримує всі необхідні умови комфортного перебування – коефіцієнт пульсації нижче 3%, індекс передачі кольору – вище 90%, рівень освітленості і колірну температуру, що імітують відповідний час доби.

Легке ранкове пробудження (сніданок 8:00–12:00)

Легке ранкове пробудження забезпечується м’яким нейтральним світлом малої інтенсивності, насиченим синім спектром випромінювання та колірною температурою 4 000 К.Насиченість світла синім спектром забезпечує ранковий запуск обмінних процесів, дає заряд енергії і бадьорості, підтримує перший добовий енергетичний сплеск, властивий початку дня.Рівень освітленості – 350-450 люкс.

Стимуляція (обід 12:00–15:00)

Під час обідньої перерви ресторан повинен прийняти якомога більше відвідувачів, збільшивши кількість змін відвідувачів за одним посадковим місцем, при цьому забезпечити зростання середнього чека.

Гість, який відвідав ресторан в обідній час, повинен відчувати легкість і бадьорість після прийому їжі. Для отримання такого ефекту збільшений рівень освітленості до 800-1000 люкс. Колірна температура зберігається, як і при ранковій сцені 4 000 К, світло насичене синім спектром. Дана світлова схема забезпечує максимальне прискорення обмінних процесів, це призводить до збільшення середнього чека, прискореної зміни відвідувачів в залі ресторану. Гість ресторану не відчуває дискомфорту, в меншій мірі піддається енергетичному спаду початку другої половини дня і не втрачає продуктивності.

Збереження енергії (пізній обід 15:00–17:00)

Пізній обід – час прояву перших ознак накопиченої за день втоми і останнього протягом доби енергетичного сплеску. Для комфортного самопочуття і запобігання перевтоми відвідувачів відбувається зміна світлової температури з нейтральної 4 000 К на теплу 3 000 К. Це період активного збереження енергії і сил, тому рівень освітленості зберігається високий 800-1 000 люкс, при цьому зниження колірної температури і скорочення насиченості світла синім спектром надає підтримуючу функцію. Час перебування відвідувачів у залі поступово збільшується.

Легкий відпочинок (вечеря 17:00–20:00)

Легкий відпочинок, рання вечеря, коли необхідно створити атмосферу легкості та комфорту, збільшити час перебування гостей у залі, при цьому зберегти рівень освітленості, щоб обмінні процеси підтримувались на достатньому рівні для засвоєння їжі. У той же час освітлення не повинно перешкоджати організму формувати необхідний гормональний фон для ефективного відпочинку. З цією метою світло стає м’якше, освітленість в залі знижується до 400-500 люкс. Світлова температура зберігається на рівні 3 000 К.

Лаунж релакс (пізня вечеря, вечірній коктейль 20:00–23:00)

Час відпочинку, релаксації і більш романтичних розмов. Освітленість в залі знижується до мінімального значення. Її забезпечують лише підвісні світильники, розташовані над столиками. Неосвітлені проходи між рядами і столиками створюють візуальний ефект усамітнення. Все це формує умови для комфортного тривалого перебування в залі і підготовки організму до нічного відпочинку.

Salateira — ресторан, що забезпечує гранично високий рівень сервісу і чистоти, тому знадобилося створення ще двох технічних режимів освітлення.

Перший — «вечірнє прибирання» з рівнем освітленості 800-100 люкс. При цьому, піклуючись про персонал, світло не насичене синім спектром, що мінімізує блокування вироблення гормону мелатоніну, необхідного для зміни добових циклів організму та відпочинку.

Другий — «ранкове генеральне прибирання» з максимально можливим без додавання нових світлових приладів рівнем освітленості 1 600-2 000 люкс, що забезпечує можливість клінінговому персоналу побачити найменші недоліки при підготовці приміщення до чергового робочого дня.

Динамічні світлові рішення для ресторанів здатні перемогти ключову проблему ресторанного бізнесу – заповнюваність ресторану протягом усього часу роботи, забезпечити комфорт перебування під час і після відвідування ресторану і, як наслідок, підвищити лояльність відвідувачів та зростання числа постійних гостей.