Сучасні факти про світлодіоди: що змінилося за останні 6 років

25.01.2022

У 2016 році ми написали статтю «11 фактів про світлодіодне освітлення або чому краще не ставити LED-лампи в магазині». Тема викликала справжній ажіотаж. Відтоді світлодіодна індустрія розвинулася, тому в новій статті ми поговоримо про питання, що вже втратили актуальність, і питання, що стали ще важливішими.

Світлодіодна революція відбулася ще до 2014 року, з того часу надзвичайних змін у галузі не сталося. Виробники лише поступово покращують ефективність світлодіодної продукції. Для зовнішнього освітлення ефективність модулів лінійних світильників і деяких діодів зросла до 200 лм/ Вт. А для внутрішнього освітлення суттєво нічого не змінилося: ефективність світлодіодних модулів з високим індексом кольоропередачі досі знаходиться в діапазоні 130 — 150 лм/ Вт.

Тривалість служби світлодіодів

У термінах служби світлодіодів особливо нічого не змінилося. Вони можуть працювати до 50 тис. годин при дотриманні певної кількості вимог: правильний світильник з відведенням та розсіюванням тепла й повнокомплектний драйвер.

Як і раніше, правильно спроектована система здатна працювати довго та надійно незалежно від технології джерел світла. Наприклад, у 2015 році в Харкові ми відкрили магазин Andre Tan. Він працює вже 6 років, і жодна металогалогенна лампа (а їх понад 100 штук) не перегоріла.

Спеціальні спектри

Сучасні світлодіоди стали набагато краще передавати кольори. З’явилися модифікації лед-модулів з коефіцієнтом передачі червоного спектра R9 понад 60. Наприклад, Philips випустив лінійки лед-модулів Premium White, Premium Color, у яких відчутно покращилися характеристики візуального сприйняття світла. Розширилися лінійки лед-модулів спеціальних спектрів для підсвітки хліба, м’яса, сирів тощо.

У 2016 році для створення високоякісних світлотехнічних сцен ми могли використовувати лише металогалогенні лампи серії Elite від PHILIPS. З виходом лінійки Premium White з’явилася можливість створювати освітлення з дуже прозорим світлом, візуальним комфортом і з високим індексом передачі кольору — 93%.

Переважання синього спектра

Сама технологія отримання білих світлодіодів із синіх не змінилася, тому домінуючим для більшості ринкових продуктів досі залишається синій. Винятками є спеціальні серії світлодіодів, у яких завдяки якіснішому перетворенню синього спектра в інші, синій спектр майже знівельований. Вони мають покращений індекс передачі кольору та світлову температуру 3000 К, 2500 К, 2700 К, 2800 К. Проте це суттєво зменшує ефективність діодів. Такі серії складають близько 5% від усіх товарів на сучасному ринку та рідко потрапляють до масового споживача

Пульсація 

Проблема пульсації видозмінилася: сьогодні потрібно уважніше обирати драйвери, адже в кожного виробника є серії з різними коефіцієнтами пульсації. Наприклад, у Philips є серія Xitanium з пульсацією менше ніж 5%, але в цього ж виробника є серія Certa Drive, частина моделей якої, має пульсацію до 30%. Вони призначені для різних цілей, тому при плануванні освітлення на це необхідно зважати. 

Nova Light світлодіоди

 

Бездумні дизайнерські рішення

У гонитві за трендами, дизайнери інтер’єрів часто нехтують функціональністю світла. Вони використовують трекові прожектори, які фактично є акцентними світильниками й не призначаються для спалень або офісних приміщень, створюють освітлення з переважанням синього кольору в спектрі, високим показником пульсації, неправильно підібраною світловою температурою. Чим це небезпечно для людини?

  • У спальнях світильники з переважанням синього спектра блокують вироблення мелатоніну — гормону, що відповідає за циркадні ритми людини та є дуже важливим для нормального сну. Високий відсоток пульсації продукує в організмі гормон стресу — кортизол. Це призводить до постійної втоми, дратівливості, розсіяності. 
  • Встановлення інтенсивного випромінювання з синім спектром у дитячій кімнаті шкодить сітківці дитячих очей. Останнім часом проблема стала ще більш актуальною через нераціональне використання трекових прожекторів у спальнях, їдальнях, дитячих, ваннах. 
  • Якщо говорити про тенденції світлодіодного освітлення в офісних приміщеннях, то тут необхідно зважати на правильність групування місцевого освітлення — те, що освітлює робоче місце, та загального — те, що освітлює загальний простір приміщення. 

Шкода для окремих продуктів

Все ще не бажано ставити світлодіодне освітлення з температурою 4000 К і вище на окремі продукти харчування, наприклад, молоко в прозорій пляшці. Під дією LED руйнується структура деяких білків, вітамінів та мікроелементів.

Усвідомлене вуличне освітлення

Останнім часом на вулицях міста перестали використовувати холодне освітлення 6500 К, а перейшли на більш комфортне із температурою 4000 К. У паркових зонах почали застосовувати світлодіоди з 3000 К, які приємні для людського ока й мають не такий нищівний вплив на популяції міських птахів.

Переваги світлодіодів для ритейлу

За правильного проектування та використання світло може збільшувати конверсію й середній чек у магазинах, незалежно від технології. Гнучкість і варіативність світлодіодного обладнання значно розширили наявні інструменти світлових інженерів та проектувальників. Раніше не було такої кількості спектрів: майже все перебувало в холодних кольорах, а те, що в теплих, — мало низьку якість. Зараз на ринку представлено різноманіття світлодіодів з різною насиченістю спектрів, що дає можливість ритейлерам збільшити продажі в рази.

Технології стали гнучкішими. Наведемо приклади в таблиці нижче.

Раніше

Зараз

Люмінесцентні лампи, наприклад, Т8, мали стандартну довжину 60 см, 1,20 м, 1,5 м.

LED-світильник може бути будь-якого розміру.

Довжина відповідала певній потужності. 

По різних довжинах можна пускати різні потужності. Умовно, на лінійний лед-модуль 14 см — від 12 Вт до 120 Вт.

Температури в люмінесцентних лампах дорівнювали 3000 К, 4000 К і 6500 К.

У діодах може бути 2500 К, 2700 К, 3000 К; 3500 К, 4 000 К, 4 200 К,  5 000 К, 6 000, 6 500, аж до 22 000 К.

Були деякі вузькоспеціалізовані спектри. Наприклад, для акваріумів.

Діод 3000 К або 4000 К може мати кілька варіантів спектрів для м’яса, хліба, овочів тощо.

 

Вибір світильників = експертність

Хоча технології дозволяють створювати правильні світлові сцени та впливати на конверсію, спеціалістів, які вміють це правильно робити, мало. Крім того, існує багато побічних питань: правильність проектування світлотехнічних сцен, постійний моніторинг комплектуючих з урахуванням окремих показників і серій.

Необхідно купувати продукти тільки довірених брендів і звертати увагу на конкретні показники: коефіцієнти пульсації, індекси передачі кольору. Професійні замовники повинні самостійно заглиблюватися в тему або звертатися до професіоналів, аби підібрати дійсно якісне комфортне світло.

Розбалансування від неправильного світла

На ниві неправильного використання світла з’явилися цілі індустрії: коучі, work-life balance тощо. Дуже часто вони підміняють втомленість від освітлення, інформативною насиченістю. Насправді частина проблем вирішується дуже легко — зменшенням впливу неправильно підібраного та неякісного світла. 

Питання неправильного світла не закінчується, коли людина виходить з офісу. На роботі в неї виробляється достатньо кортизолу, вдома, через синій колір у спектрі та трекові прожектори, блокується мелатонін — гормон «спокою й відпочинку». Людина не відновлюється та накопичує втому. Таким чином до 40% емоційного вигорання стається виключно через неправильне використання світла.

В статті наведено кілька найважливіших змін, які відбулися у світлотехнічній індустрії з 2014 року. Ми, компанія Nova Light, постійно тримаємо «руку на пульсі» та враховуємо ці зміни, адже розуміємо – від них залежить якість нашої роботи.