Як грамотна установка освітлення в магазині здатна помітно збільшити продажі

7.09.2017

Тенденції останніх років, зміни конкурентного середовища і економічних умов діяльності ритейлу змусили компанії роздрібної торгівлі сконцентруватися в першу чергу на побудові клієнтського досвіду і комфорті перебування в торговому залі. Концепції магазинів стають все більш складними і продуманими, скорочуються торговельні площі, при цьому вимоги до асортименту посилюються. Така якісна зміна зумовлена усвідомленням значення емоційного фактору в ухваленні рішення про покупку.

Покупець – не є раціональним. У покупця відбувається постійна боротьба між «раціо» та «емоціо». В переважній більшості випадків «емоціо» виграє, а ми йому допомагаємо, спираючись на розуміння важливості емоційного фону і механізмів побудови емоцій людським організмом.

Поведінка людини пов’язана з хімічними процесами, які відбуваються в мозку, з виділенням гормонів або, так званих, нейромедіаторів. Наш мозок орієнтується на усталені моделі і шаблони. Наприклад, якщо задати питання «Який колір означає для вас любов», то більше 80% назвуть червоний, а ще якась частина – рожевий. І це логічно, тому що червоний – один з найбільш стимулюючих кольорів. Саме червоний (не дарма ж він асоціюється з любов’ю і вважається стимулюючим кольором) більше стимулює ті ділянки мозку, які відповідають за емоційні реакції. Тому дуже важливо розуміти, як розподілений спектр джерела світла, що застосовується в торговому залі. Тут необхідно згадати ще про один дуже важливий факт: синій спектр світла блокує секрецію дуже важливого гормону, який називається мелатонін. Це гормон, що відповідає за добові цикли людини – за зміну відпочинку та активності. Тому, коли в магазині дуже багато синього спектру, організм відвідувача не має можливості розслабитися.

На фото: Шоу-рум в офісі Інжинірингової компанії NOVA LIGHT

З іншого боку, синій спектр і яскравість світла активно впливають на обмінні процеси. Коли світло інтенсивне, обмінні процеси в організмі прискорюються. І навпаки, чим менше світла, чим воно м’якіше, тим повільніші обмінні процеси. Приймаючи цей факт до уваги, будь-який ритейлер повинен розуміти: якщо, ми хочемо розслабити нашого покупця і зробити його більш розкутим, необхідно знизити середній рівень освітленості, реалізувати такий спектр свічення, в якому буде максимальна кількість червоного і мінімальна синього. Подібні параметри освітлення найкраще пасують до преміальних брендів, ювелірних прикрас, жіночої білизни.

Потрапляючи в приміщення з м’яким теплим світлом, наш організм починає готуватися до сну, знижуючи швидкість обмінних процесів. В такому стані людина стає розслабленою, більш спокійною і схильною до позитивних емоційних рішень.

Потрапляючи в яскраво освітлене приміщення, навпаки, наш організм готується до активної діяльності, прискорює обмінні процеси, активує аналітичні функції мозку. В такому випадку ви можете розраховувати на те, що покупець буде швидше пересуватися торговельною залою, перегляне більшу кількість ваших асортиментних позицій, проаналізує і виявить більшу кількість переваг. І, як наслідок, прийме більшу кількість рішень про покупку.

Вибираючи відповідну для конкретного магазину світлову сцену, слід пам’ятати, що в будь-якому випадку товар повинен бути яскраво освітлений якісним джерелом світла, який дозволить передати його колір, фактуру, деталі оздоблення або пакування.

Для торгових залів великої площі життєво необхідна грамотна робота з візуальними магнітами і їх відповідне світлове оформлення. Всі ці фактори потрібно враховувати ще при проектуванні магазину, але цього не робить практично ніхто.

Є й інші особливості роботи мозку людини, на які ритейлерам потрібно звертати увагу. Це асоціації. Якщо ритейлер хоче щось продавати, то повинен усвідомлювати, з чим асоціюється його товар. Візуальні асоціації змушують наш організм перелаштовуватися. Більшість людей вважають дерево і шкіру чимось теплим, тому підсвічені холодним світлом дерев’яні предмети інтер’єру або шкіряні вироби будуть викликати ледь вловимий дискомфорт.

Фото – http://www.fifoto.com/blog/dunhill-klcc

Здатна викликати дисонанс і невідповідність рівня освітленості ритму музичного супроводу або ароматичного оформлення. Наприклад, низька м’яка освітленість з швидкими різкими ритмами, або насичені солодкі аромати з яскравими холодними світловими рішеннями. Таких нюансів сотні.

Світлові рішення в інтер’єрі, рівень освітленості в магазині безпосередньо впливають на настрій людини. В кінцевому підсумку потрібно, щоб покупець прийшов в магазин і відчув натхнення, щоб йому подобалося, він не хотів йти, а хотів повертатися за цим відчуттям. Лише в такому випадку ритейлер може розраховувати на зростання чеків.

На фото: магазин Fynch-Hatton в ТРЦ “Lavina Mall”

Якщо магазин оформлений у прохолодних, пастельних відтінках, потрібно збільшувати рівень освітленості. Якщо використані більш яскраві, особливо агресивні тони, рівень освітленості потрібно знижувати. Навіть найкращі ідеї дизайнерів щодо організації простору магазину можуть вкрай погано спрацювати через дрібні нюанси освітлення, про які мало хто замислюється.

Ритейлеру слід знати хоча б основні світлотехнічні характеристики, і враховувати їх під час розробки концепції магазину і проектування світлотехнічного рішення. Гармонійні цілісні концепції побудови споживчого досвіду – це не магія, тому що натхнення – це всього лише знання процесів, які відбуваються в людському організмі. Професійне використання цих знань здатне забезпечити зростання продажів.

Звичайно, якщо у вас поганий товар, ніщо не змусить його купувати. Але якщо хороший товар буде в хорошому і правильному оточенні, то ви отримаєте значний приріст продажів – у 30-40%.